VAD SOM HÄNT I PAUSEN, DEL 2

Okej people, minns ni att jag skrev att vi skulle prata lite om livet som frilans parallellt med skolan? Bra, det gör jag med. Men ska vi ta frilansdelen från början? Jag började blogga runt 2010, älskade att uttrycka mig i text och framförallt bild. Mitt intresse visade sig vara lönsamt och fotojobb började att trilla in. 2012 startade jag därför eget företag. Hur gjorde jag då? 

 

Jag började med att skriva ned mina mål och försökte att avdramatisera alla svårigheter. Jag gick sedan in på ALMI där det finns mallar och checklistor för att kunna jobba mer detaljerat med sin affärsidé. Jag funderade på företagsform och företagsnamn och bokade sedan möte med Arbetsförmedlingen för att beskriva min affärsidé och ansöka om starta eget-bidrag. Sen kontaktade jag STARTCENTRUM som jobbar med entreprenörskap. Här presenterade jag min affärsidé, budget och visade att jag var beredd på att ta allt ansvar som kommer med att ha ett eget företag; bokföringsprogram, hemsida, företagskonto, preliminärskatt, alla utgifter och inkomster ska redovisas, alla kvitton ska sparas. Pjuh, min man är turligt nog revisor. 😉 Så tacksam över att ha en man som hjälper, tror på mig och peppar. Han är min bästa hejarklack, alltid. Sen var det dags för ännu ett möte med Arbetsförmedlingen där de tog beslutet om jag ansågs ha förusättningar för att bedriva verksamheten eller inte. De tyckte att min affärsplan höll och jag fick bidraget, hurra! Nu var det dags att ansöka om F-skattesedel på VERKSAMT, där gjorde jag även namnregistrering och ansökte till Skatteverket. Kortfattat, när bolaget väl var registrerat var det bara att köra. Vissa dagar var det verkligen påfrestande för självförtroendet och jag kände jag mig vilsen men så är det för alla ibland, det är jag övetygad om. 

 

Den största skillnaden på att vara frilans istället för anställd (som jag är idag) är ekonomin. Innan man har fått företaget i rullning kan det vara smart att ha ett jobb vid sidan av. Något som inte kräver så mycket men som ger dig en trygg inkomst. Ingenting blir ju bra när man stressar över pengar. En annan skillnad var att jag fick sätta mina egna ramar. Jag var min egen chef och för att hålla ordning var det tre saker som var viktiga för mig; planering, en sak i taget och miljöombyten. 

 

Planering. Redigera bilder, skicka fakturor, svara på mail. Skriv en lista över allt du har att göra under dagen helt enkelt. Konkret beskrivet och som ger dig möjlighet att fokusera på det du gör just nu utan att behöva hålla reda på flera saker samtidigt. Håll listan kort annars hinner du inte beta av den och punkterna finns kvar som ett dåligt samvete till dagen därpå. 

 

 En sak i taget. Det gäller att dela upp arbetsuppgifterna och ta en sak i taget. Jag har en förmåga att se ALLA bilder som måste bli färdiga och då känns uppgiften så jobbig att jag aldrig vill sätta igång. Så istället för att stressa över att jag måste hinna med allt på en gång brukar jag tänka att jag ska redigera färdigt några bilder och sen får jag ta en rast, då blir jag mycket mer produktiv. Och just det! Jag brukade planera dagen i klockslag, det är viktigt att du är ledig när du är ledig. 

 

Miljöombyte. Kroppen behöver miljöombyten. Ena dagen jobbade jag i huset på landet och andra dagen från lägenheten i Sthlm. På vintern flyttade jag ibland kontoret till huset i Sälen och på sommaren fick datorn följa med till båten. Härliga tider!

 

Vi hoppar fram lite i tiden. Det var 2016 och jag skulle snart ta examen från Fotoskolan STHLM. Jag önskade att jag hade flera versioner av mig själv; en som skötte skolan och examensarbetet, en som satt i juryn och tog hand om antagningsintervjuerna på Fotoskolan Sthlms provdagar, en som byggde portfolio, en som tog hand om frilansjobb, en som tog hand om mailkorgen, en som fixade med bröllopet, en som hade tid för familj och vänner. Ja, våren 2016 var en intensiv tid och det var ett jäkla pusslande med tiden. Men skit samma, det var ju inte det jag skulle prata om. Jag skulle ju visa er några frilansjobb!

 

 Här plåtade jag Anna för Design Only. Fina Anna som har hela ansiktet fullt av fräknar och som alltid är sådär svalt vacker trots sin varma personlighet, sitt stora leende och fantastiska skratt som smittar av sig. 
 
Det blev en hel del bröllop, här ovan Klara och Bjørn-Henning. Jag känner mig alltid lika hedrad när jag blir tillfrågad att fota bröllop, det är så fint att vara med bland all denna kärlek. Sen är det jäkligt krävande att plåta just bröllop, så viktigt att vara i stunden, du får inte missa ett enda ögonblick och det gäller att vara vaken. Kanske borde göra ett inlägg om hur det är att plåta bröllop? Skulle det vara kul? Jag har ju så många fina bilder som bara ligger och samlar damm. 
 
Minns ni det här? Dr Denim hörde av sig och ville att jag skulle plåta kampanjbilder. Daniella stylade, Molly var MUA och norska Vilde framför kameran. Flera bilder trycktes upp som posters och såldes i deras flagship stores i Göteborg och Sthlm.
 
Två helt ofixade bilder som aldrig användes men som jag gillar. Kanske ska jag retuschera och stoppa dem i portfolion. Det är ju det bästa med en portfolio, att den aldrig är fast på något sätt utan att man ständigt kan uppdatera och förnya. 
 
Plåtade även danska Laerke för Dr Denim. Sophie som stylist och Molly som MUA. Pre Spring '17 innehöll denim, velour och transparent. Se fler bilder här. Hörrni, här tror jag att vi pausar va? Så att ni inte somnar. I nästa inlägg pratar vi lite om portfoliobygge men det dröjer nog tills jag tittar in här igen, flyger till Cypern inatt. Vi ses!

 
3 SAKER

Varma vindar har blåst in och termometern visade 23 grader i helgen. Igår var jag på möhippa och premiärade både uteservering och öppna skor, idag har jag slappat hemma på landet bland vit- och blåsippor. Fina kontraster denna april. 
 
H&M Conscious exclusive-kollektionen släpptes i veckan och jag gillar att den uppmuntrar till hållbart mode. Om jag inte redan var gift hade jag köpt den här långklänningen i ekologisk bomull och återvunnen polyester (från bland annat gamla fisknät, bra sätt att rensa haven från plast!).
 
Och ni har väl inte missat den fantastiska printkampanjen? Vackra bilder som alltid när Mikael Jansson står bakom kameran. 
 DAGAR SOM PASSERAT

Måndag igen och plötsligt har sju dagar passerat sedan jag kikade in här. Jag måste sluta skriva i nästa inlägg pratar vi om eller ni ska få se snart för jag har så svårt att hålla det där. Bebis kommer emellan och så passerar sju dagar bara sådär. Men! Jag har inte glömt bort det. Jag SKA hinna klämma in några inlägg innan vi reser till Cypern om mindre än två veckor. Jag slutade ju att blogga när jag tog examen från Fotoskolan Sthlm för två år sedan och vill berätta om vad som har hänt sedan dess, så att bloggen är i fas. Lite om frilansjobb parallellt med skolan, några ord om portfoliobygge, lite om jobbet på Stories, bilder från vårt bröllop, bröllopsresan till Maldiverna, tankarna som snurrade när jag blev gravid med Alex, vår fina resa till Palma förra våren, kanske en förlossningsstory och lite tankar kring ansvar med bebis och hur livet ser ut idag.
 ROTTING

Jag är så kär i rotting just nu. Jag behöver köpa en ny dataväska och funderar på en Hennie eller kanske en klassisk Palmgrens. Såg att det finns en budgetvariant på Zara också men tyvärr för liten. Bildkälla 1 / 2 / 3 / 4 
 JUST NU

Bilder från Pinterest
 
Just nu: Äntligen bokat och klart! Vi drar till Cypern om några veckor. Skönt med miljöombyte, sol, bad och tid tillsammans. 
 
Om en stund: Ska jag försöka att övertyga min pojke om att vi ska sova middag ihop. Jag gick upp kl 5 för åka till jobbet och är trött nu. Det dröjer tills jag börjar jobba igen men ville inte missa en jobbgrej som var tidigt imorse. 
 
Ikväll: Kanske sushi från favoriten Esuki och någon bra serie. Inga planer och inga måsten, skönt. Har ni sett The Sinner? Bästa serien jag har sett på länge. Jessica Biel spelar småbarnsmamman Cora som blir provocerad en dag på stranden och helt plötsligt begår ett mord. Så spännande! Brukar inte kolla på sådana här läskiga serier, det slutar alltid med att jag varken kan sova eller duscha själv men denna var faktiskt sevärd. Finns på SVTplay och Netflix om jag minns rätt. 
 
Igår: Spenderade jag halva dagen i bilen kändes det som. Vi åkte mot Sthlm och med en bebis som inte gillar att åka bil tar det såklart längre tid. Men! Nu är vi här och stannar i typ två veckor. Ska fira min kompis Sara som fyller år och lite annat.
 
Imorgon: Tar jag en paus från sociala medier och är med familjen. Jag lägger lite för mycket tid på den digitala världen ibland, det har blivit så eftersom jag jobbar med bild. När jag frilansade för några år sedan var det ju såklart viktigt att vara aktiv då alla mina frilansjobb kom från härifrån, men varför jag är aktiv nu när jag är anställd på Stories vet jag inte. Gillar inte att vara beroende av digitalt stimuli och jag börjar bli petig med vad jag dagligen vill ta del av. Har typ slutat med Facebook och även om jag verkligen gillar Instagram så är det något med dessa små fyrkantiga, tillrättalagda bilder som känns som en bh-bygel som skaver ungefär. Det är så lätt att jämföra sig, att man ser något roligt man inte är bjuden på eller inser hur man har vuxit ifrån vissa personer. Jag blir tungsint och glömmer bort det riktiga livet för en sekund. Då jollrar han till! Min fina pojke ler stort och tittar på mig med sina djupa ögon och då lättar allt och jag glömmer den kvadratiska världen igen.
 INSTA LOVE

Det är så många som tycker att det är svårt att hitta snygg konst, jag också. Då kan ni fatta att jag blev glad när jag sprang på det här guldkornet på Instagram. Ella, en konstär från Sthlm men som bor i Amsterdam. Jag älskar sådan här enkel, stilren one-line konst och att hon bara säljer original, alltså inga printar. Spana in hela flödet på @ellarenneus.art
 
Minns ni den här bilden? När man bor på vischan är det inte ofta man får bud direkt till dörren men ibland händer det.
 
 Siblings står nu inramad och redo att hängas upp. Jag har dock inte bestämt var än, om det ska bli här i huset eller i lägenheten i Sthlm. Där är ju allt redan vitt vitt vitt så den kanske passar bättre här i huset mot de mörka väggarna. Vi får se, men visst är den fin! Tusen tack Ella. (Obs! Inte sponsrat. Tyvärr, haha)