INNANFÖR ETT FÖNSTER

Gatubelysningen letar sig in genom persiennerna och färgar rummet varmt. Vackert, men inte på grund av ljuset, utan de som ligger där. 
 5 SAKER PÅ EN ONSDAG

Är så kär i mörka träslag och tycker att detta var så fint! Vi bor ju i en ganska liten lägenhet här i Sthlm och när bebis kom funderade vi på att köpa större men nu är vi mer sugna på att fixa med det vi har, ska köpa nytt badkar bland annat men än så länge händer det, tja, ingenting. Fullt fokus på bebis just nu. Bildkälla 
 
I lördags åkte vi till Bergianska trädgården och Gamla Orangeriet, det gamla växthuset som omvandlats till lunchrestaurang/cafe, ni vet. Hade så svårt att välja på allt gott som fanns på menyn men det blev till slut Skrei med vitvinsås, så gott! Köpte med mig en semla hem också. Har fler bilder från växthuset men det får ett eget inlägg tror jag.  
 
I söndags åkte vi till Ulriksdals Slottsträdgård och hängde med kusinerna. Här finns trädgårdscaféet med god vegetarisk buffé. Den serveras dock bara på vardagar så det fick bli morot- och ingefärasoppa istället, inte så illa det heller. Klapp på axeln till mig förresten som pallar att dra med mig bebis till alla dessa livliga ställen. Helt utanför min comfort zone och en utmaning minst sagt, men jag tänker att det är bra för honom så att han inte blir lika introvert och folkskygg som sin mamma, hrm. Svårt det här med att visa vägen genom att vara, inte genom ord och att peka. Jag tänker mycket på vilka värderingar som är mina och vilka som kanske tillhör någon annan. Min lycka är ju egentligen väldigt enkel. Den finns i naturen, i min son och min man och i djuren. Den finns i den valda ensamheten och den finns i när jag ger tid till en vän i taget. 
 
Minimalism-challenges. En tid för återhållsamhet och eftertänksamhet. Jag brukar inte haka på såna här grejer som cirkulerar runt men detta är ju rätt vettigt ändå, tycker ni inte? Min plan för de närmaste 30 dagarna kommer här:
 
1. Att ta någon dag helt offline, mår väldigt bra av det. Eller typ inga sociala medier efter kl 18.
2. Yoga när jag är i Sthlm, har ett grymt yogaställe mittemot vår port så inga bortförklaringar. Sen är ju kroppen fortfarande lite kraschad av förlossningen så bara meditation, stretch och mammayoga just nu. Ska försöka att gå två ggr i veckan. 
3. Städa garderoben och garderoben för sängkläder som jag inte har gått igenom på flera år. Och alla skräplådor, ni vet de där lådorna som man slänger ner lite allt möjligt i? I en av kökslådorna hittade jag t ex mina solglasögon, tvättmedel, inslagspapper, smycken, leksaker. Allt i en stor röra. Fräscht, verkligen. Och städa mailboxen och mapparna på hårddisken.
4. Låta bli att köpa något på 24 timmar. Eller klarar man en hel vecka kanske? Ja en vecka borde väl inte vara några problem. 
5. Att lämna en hel helg helt oplanerad. Mer utrymme för spontana saker, älskar det. Det värsta jag vet är jobbiga måsten. 
6. Att vara tacksam varje dag, för ni vet väl att gratitude changes everything. Det gör verkligen det.
7. Äta hälsosamt. För mycket fika just nu. Det handlar alltså inte om kropphets, vill bara må bra. Men okej, befinner mig också i något konstigt mellanting mellan gardroben jag hade innan graviditeten och mammakläderna. Lever i tights och sweatshirt, typ. 
8. Identifiera och skriva ner mina stressutlösare. Distraheras ofta av andras energier, problem, ångest och känslor. Det fäster på mig som magneter och jag måste jobba på det säger min man och han har väl rätt i det. Ska även skriva ner mål/framgångar.
9. Bara säga bra saker om andra, annars inte säga någonting alls. Blir trött av att umgås med fölk som pratar illa om andra. 
10. Inte klaga över någonting och ha tålamod. Låta fler saker passera och lägga mindre energi på att störa mig.
 
Fyndade en drinkvagn för en hundring på loppis. Har lämnat in den för att byta ut delarna i trä mot glas. Det blir nog fint va? Visar er när den har kommit tillbaka. Nu ska jag ta en promenad med bebis i solen. Drack cava med kompisar från jobbet igår och har huvudvärk from hell idag. Lite frisk luft kanske hjälper, hoppas det. Hej!
 VAD SOM HÄNT I PAUSEN, DEL 1

Så mycket som har hänt sedan bloggen avstannade för två år sedan och vad ska jag göra med alla bilder om jag inte kan visa dem här? Bilder från när jag tog examen från Fotoskolan STHLM, från frilansjobb (parallellt med skolan), från portfolion och utställningen i Kungsträdgården. Jag måste bli bättre på just det, att visa vad jag gör! Har ju inte heller visat något från när jag började jobba på & Other Stories (snart två år sen, herregud!), när jag gifte mig och åkte på bröllopsresa till Maldiverna. Heller ingenting från en fin resa till Palma några månader senare och såklart mängder med bilder från när jag var gravid med vår lilla A. Herregud, var ska jag börja? Vi tar det från början så sätt dig tillrätta, det blir långläsning!

 

Jessica fångade vår utställing så fint
 
 Jag vet inte hur många av er som har hängt kvar här men om ni minns så pluggade jag alltså till Bildbehandlare i två år, den enda yrkesinriktade postproduktionsutbildningen i Sverige. Vi hade vår examensutställning på galleriet SO Stockholm i Kungsträdgården den 1 juni 2016. Adobe och Wacom var våra sponsorer som mina världsbästa klasskompisar Elin och Annika fixat.
 
Elin fångar mig på bild när jag gör urval till portfolion.
 
Examensarbetet gick alltså ut på att skapa en portfolio, att ta fram 18 bilder som skulle printas och presenteras för klassen. Jag hade svårt för att bestämma mig om jag skulle välja bilder som jag endast har retuscherat eller bilder som jag har plåtat själv + retuscherat. Funderade och velade, fram och tillbaka. Det blev en blandning till slut.
 
Ni ser en av mina bilder i mitten, foto av fotograf Henrik Nielsen och retusch av mig. Vi hade även portfoliospeeddating med branschfolk, byråer och agenturer. Svettigt att berätta om sig själv och visa sina bilder men kul också såklart! Flera byråer (Adamsky Division bland annat) hörde faktiskt av sig direkt efteråt och erbjöd mig jobb men jag hade redan skrivit kontrakt med & Other Stories så jag tackade nej, men blev glad såklart att de tycker att jag är bra på det jag gör. 
 
Några av mina klasskompisar. Kristine, den söta norskan med de långa ögonfransarna. Elin, alven med de magiska bruna ögonen och det smittande skrattet. Sara, drottningen av ironi som också är en av de vackraste personer jag vet. Annika, den härliga norrlänningen som pratar som på snabbspolning och Nathalie, skåningen som pratar mjukt och kramar hårt. Bra blandning va! 
 
Tja, det var väl allt? I nästa inlägg tycker jag att vi pratar lite om livet som frilans, innan jag började på Stories. Hej!
 MÅNDAGSTANKAR

Foto av min vän Elin (som ni nog mer känner som Nevnarien
 
En bild från två veckor tillbaka när jag och några vänner från Fotoskolan käkade middag ihop. Vi pratade om djupa saker, ytligheter och allt däremellan. Retinaskärmar bland annat! Jajamen, nörderi på hög nivå när jag får umgås med likasinnade. Jag är lite störd av att blogg.se inte anpassar bloggverktyget så att bilder kan ses utan kvalitetsförsämring på retinaskärm (alltså en högupplöst skärm där upplösningen är dubbelt så hög). Detta gör ju att en tappar suget att uppdatera här, helt klart. I en perfekt värld skulle en bild se exakt likadan ut på alla skärmar. Dagens i-landsproblem va!