VAD SOM HÄNT I PAUSEN, DEL 2

Okej people, minns ni att jag skrev att vi skulle prata lite om livet som frilans parallellt med skolan? Bra, det gör jag med. Men ska vi ta frilansdelen från början? Jag började blogga runt 2010, älskade att uttrycka mig i text och framförallt bild. Mitt intresse visade sig vara lönsamt och fotojobb började att trilla in. 2012 startade jag därför eget företag. Hur gjorde jag då? 

 

Jag började med att skriva ned mina mål och försökte att avdramatisera alla svårigheter. Jag gick sedan in på ALMI där det finns mallar och checklistor för att kunna jobba mer detaljerat med sin affärsidé. Jag funderade på företagsform och företagsnamn och bokade sedan möte med Arbetsförmedlingen för att beskriva min affärsidé och ansöka om starta eget-bidrag. Sen kontaktade jag STARTCENTRUM som jobbar med entreprenörskap. Här presenterade jag min affärsidé, budget och visade att jag var beredd på att ta allt ansvar som kommer med att ha ett eget företag; bokföringsprogram, hemsida, företagskonto, preliminärskatt, alla utgifter och inkomster ska redovisas, alla kvitton ska sparas. Pjuh, min man är turligt nog revisor. 😉 Så tacksam över att ha en man som hjälper, tror på mig och peppar. Han är min bästa hejarklack, alltid. Sen var det dags för ännu ett möte med Arbetsförmedlingen där de tog beslutet om jag ansågs ha förusättningar för att bedriva verksamheten eller inte. De tyckte att min affärsplan höll och jag fick bidraget, hurra! Nu var det dags att ansöka om F-skattesedel på VERKSAMT, där gjorde jag även namnregistrering och ansökte till Skatteverket. Kortfattat, när bolaget väl var registrerat var det bara att köra. Vissa dagar var det verkligen påfrestande för självförtroendet och jag kände jag mig vilsen men så är det för alla ibland, det är jag övetygad om. 

 

Den största skillnaden på att vara frilans istället för anställd (som jag är idag) är ekonomin. Innan man har fått företaget i rullning kan det vara smart att ha ett jobb vid sidan av. Något som inte kräver så mycket men som ger dig en trygg inkomst. Ingenting blir ju bra när man stressar över pengar. En annan skillnad var att jag fick sätta mina egna ramar. Jag var min egen chef och för att hålla ordning var det tre saker som var viktiga för mig; planering, en sak i taget och miljöombyten. 

 

Planering. Redigera bilder, skicka fakturor, svara på mail. Skriv en lista över allt du har att göra under dagen helt enkelt. Konkret beskrivet och som ger dig möjlighet att fokusera på det du gör just nu utan att behöva hålla reda på flera saker samtidigt. Håll listan kort annars hinner du inte beta av den och punkterna finns kvar som ett dåligt samvete till dagen därpå. 

 

 En sak i taget. Det gäller att dela upp arbetsuppgifterna och ta en sak i taget. Jag har en förmåga att se ALLA bilder som måste bli färdiga och då känns uppgiften så jobbig att jag aldrig vill sätta igång. Så istället för att stressa över att jag måste hinna med allt på en gång brukar jag tänka att jag ska redigera färdigt några bilder och sen får jag ta en rast, då blir jag mycket mer produktiv. Och just det! Jag brukade planera dagen i klockslag, det är viktigt att du är ledig när du är ledig. 

 

Miljöombyte. Kroppen behöver miljöombyten. Ena dagen jobbade jag i huset på landet och andra dagen från lägenheten i Sthlm. På vintern flyttade jag ibland kontoret till huset i Sälen och på sommaren fick datorn följa med till båten. Härliga tider!

 

Vi hoppar fram lite i tiden. Det var 2016 och jag skulle snart ta examen från Fotoskolan STHLM. Jag önskade att jag hade flera versioner av mig själv; en som skötte skolan och examensarbetet, en som satt i juryn och tog hand om antagningsintervjuerna på Fotoskolan Sthlms provdagar, en som byggde portfolio, en som tog hand om frilansjobb, en som tog hand om mailkorgen, en som fixade med bröllopet, en som hade tid för familj och vänner. Ja, våren 2016 var en intensiv tid och det var ett jäkla pusslande med tiden. Men skit samma, det var ju inte det jag skulle prata om. Jag skulle ju visa er några frilansjobb!

 

 Här plåtade jag Anna för Design Only. Fina Anna som har hela ansiktet fullt av fräknar och som alltid är sådär svalt vacker trots sin varma personlighet, sitt stora leende och fantastiska skratt som smittar av sig. 
 
Det blev en hel del bröllop, här ovan Klara och Bjørn-Henning. Jag känner mig alltid lika hedrad när jag blir tillfrågad att fota bröllop, det är så fint att vara med bland all denna kärlek. Sen är det jäkligt krävande att plåta just bröllop, så viktigt att vara i stunden, du får inte missa ett enda ögonblick och det gäller att vara vaken. Kanske borde göra ett inlägg om hur det är att plåta bröllop? Skulle det vara kul? Jag har ju så många fina bilder som bara ligger och samlar damm. 
 
Minns ni det här? Dr Denim hörde av sig och ville att jag skulle plåta kampanjbilder. Daniella stylade, Molly var MUA och norska Vilde framför kameran. Flera bilder trycktes upp som posters och såldes i deras flagship stores i Göteborg och Sthlm.
 
Två helt ofixade bilder som aldrig användes men som jag gillar. Kanske ska jag retuschera och stoppa dem i portfolion. Det är ju det bästa med en portfolio, att den aldrig är fast på något sätt utan att man ständigt kan uppdatera och förnya. 
 
Plåtade även danska Laerke för Dr Denim. Sophie som stylist och Molly som MUA. Pre Spring '17 innehöll denim, velour och transparent. Se fler bilder här. Hörrni, här tror jag att vi pausar va? Så att ni inte somnar. I nästa inlägg pratar vi lite om portfoliobygge men det dröjer nog tills jag tittar in här igen, flyger till Cypern inatt. Vi ses!

 


Kommentarer
Postat av: Emma

Inspirerande. Har själv eget och tycker att det är svårt med struktur. Ska kopiera dina tips och sätta upp dem någonstans där jag ser dem.

2018-05-06 @ 19:45:26
URL: http://superglueontheroof.blogg.se
Postat av: Emma

bra inlägg :)

2018-05-07 @ 09:26:22
URL: http://ericsons.blogg.se
Postat av: THIRIL THAMP - Glasborgen

hur mycket fick du i starta eget bidrag? köpte du utrustning mm av det eller hade du allt innan?

2018-05-08 @ 09:48:14
URL: http://glasscastle.blogg.se
Postat av: Linnéa Thell Jansson

Bra skrivet! Ska spara det här även om det är några år tills jag kan göra något sånt här - men ändå peppigt!!!

2018-05-09 @ 11:22:00
URL: http://linneajthell.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback