LIVET JUST NU

 En regnig söndag men det gör mig ingenting. Syren och liljekonvalj sprider en sommardoft som är rotad i mitt känslominne. Jag älskar verkligen den här årstiden och det finns ingenstans på jorden jag hellre vill vara än hemma på landet just nu, bland fågelkvitter och katter med blöt päls. Det är utan tvekan den vackraste platsen på jorden. Hemma.
 
Elin fångar mig på bild när jag gör urval till portfolion. Bästa Elin som delar mina intressen, retusch och katter <3
 
Det finns inte tid för landet nu. Examen på fredag. Det är så nära, nästan så att jag kan känna slutbetyget i min hand. För mig är det alltid vemodigt när en fas avslutas och en annan börjar, att varje början också är ett slut. Det påminner mig om tiden. Det enda vi med säkerhet kan säga att vi alla har precis lika mycket av. Tiden springer ifrån mig dessa dagar och jag försöker mest komma ikapp. Jag skulle behöva tio versioner av mig själv. En som bara är på skolan och fixar med examensarbetet, en som jobbar på Stories, en som städar lägenheten och huset, en som bara tränar och gör hälsosamma grejer, en som tar hand om mailboxen som svämmar över och fixar hemsidan, en som fixar en brudtärneklänning, en som fixar med mitt eget bröllop, en som hinner träffa vänner och hitta på roliga saker, en som firar morsdag och en som åker hem till huset på landet och kramas med katterna. Ja ni fattar, jag försöker få till allt på en gång men det är ett pusslande med tiden. Hej och hå!
 
 
Så vad gör jag här på skolan då egentligen? Ska vi reda ut några begrepp? Bildbehandling innebär att man anpassar en bild (storlek, känsla) efter användningsområde. Retusch handlar mer om att lägga till/ta bort saker. Tryckanpassning går ut på att anpassa färgerna, att de blir så lika originalbilden som möjligt och att göra hela bildfilen tryckbar. I provtrycket simulerar man tryckpressens resultat med hjälp av bläckstråleskrivare. Ett provtryck ger dig alltså tryggheten att veta exakt hur din bild kommer att se ut. Vi sitter alltid med tunga gardiner för fönstret eftersom vi endast jobbar i kontrollerat ljus. Här ser ni en glimt av mitt skrivbord som efter fredag inte längre är mitt. Vemodigt ja, men lite skönt också faktiskt. 
 
Foto: Peter Edqvist
 
Tittar på mina portfoliobilder med kritiska glasögon men prestationsångesten har jag stängt dörren till. Jag gillar inte att lämna ifrån mig saker som jag inte är nöjd med men inser att det inte är hela världen att jag har slarvat med någon mask här och där. Vad gör det om hundra år, som min kloka klasskompis Pia alltid säger. 
 
Jag riktar blicken uppåt varje dag så att det inte svämmar över. När stressen står en över öronen är det ju lätt att man missar det som är allra viktigast. Nu ska jag jobba vidare men jag kikar in igen i nästa vecka. Jag finns ju på Instagram (@retuscjh) för er som vill hänga med lite oftare. Hej!
 TORSDAGSTANKAR

Om jag fick hoppa in i en bild, pizza och ledig tid tillsammans för några veckor sedan <3
 
Den här månaden kommer jag förmodligen att minnas som den mest intensiva i mitt liv. Långa dagar på jobbet, sena kvällar på skolan, examen som närmar sig, en portfolio som ska byggas, vänner som gifter sig, en mailkorg som svämmar över och så vill jag ju hinna uppdatera bloggen på det. Försöker dessutom att inte vara irriterad för småsaker och hetsdricker citronvatten varje morgon för att hålla febern borta. Igår hoppade jag även in på antagningsintervjuerna på Fotoskolan Sthlms provdagar i sista sekund. För två år sedan satt jag själv i intervjustolen för att komma in på utbildingen Bildbehandlare och nu satt jag på andra sidan bordet, konstig känsla kan jag lova men så himla kul. Stort lycka till önskar jag alla er som har sökt, verkligen. Nu ska jag bädda ner mig, behöver åtta timmar sömn inatt för att vakna pigg och redo för morgondagen. Godnatt!
 ILLUSION

Städar i arkivet och hittar den här bildserien som jag sparade från tumblr för några år sedan. Älskar den! Har letat och letat efter bildkälla men hittade aldrig, hojta om ni har koll. Jag vill veta vem som ligger bakom dessa bilder. Så kreativt och jag kan inte sluta att titta. Nu pausar jag lite och tar helg, ska bland annat hämta min kille vid tåget. Hej!
 PINK VELVET

Jag gillar ju sammetstrenden och vår lägenhet i Sthlm är en oas av grön sammet, så mysigt och inbjudande. Nu är jag sugen på smutsrosa sammet till huset. Gillar stilkrockar och tänker att det kan vara fint med en rosa sammetssoffa och ett stramt bord. 
 
Alla bilderna hittade jag på pinterest
 EN SPEGEL MED MINNE

Fredag och jag åker hem till landet över helgen. Stannar till vid favoritloppisen efter vägen och fyndar några fototidningar från 1947 och annat fint. Bläddrar igenom och dröjer kvar vid ett citat av Oliver Wendell Holmes som år 1859 beskriver fotografiet som En spegel med minne. Att fotografiet är en reflektion som blivit fixerad eller fryst i tiden. Dupliceringar av verkligheten placerad bakom en glasartad yta. Fint va! Fin fredag till er.
 ÅRETS VACKRASTE MÅNAD

 Maj är här, årets vackraste månad. Tiden mellan hägg och syren. Solen värmer och jag går från vinterjacka till bikini på en natt, staden fylls med bara ben och folk ler igen. Almanackan? Tim Walker (Vogue 2016). 
 
Min kille väcker mig kl sex och frågar om vi ska ta en morgonpromenad och vakna tillsammans med solen. Jag vill bara sova tänker jag men okejrå, varför inte roffa åt sig några etxra timmar av dagen? Vi båda har andan i halsen just nu och behöver alla extra timmar vi kan få för att palla med de kommande veckorna av skola och jobb. Ledighet, jag längtar efter dig. 
 
Ser ni? Sommarmorgon! Inte om man går där det är skugga kanske men om man går i solen där doften av hägg ligger tät. Klockan är kanske halv sju och det hörs redan att staden börjar vakna. Jag är en sådan person som laddar om och hittar energin i naturen. Jag behöver det för att fungera och är så tacksam över att detta grönområde finns precis utanför dörren.
 
Gräsklippare brummar och i vassen ligger soldränkta fågelungar. Jag knäpper dessa bilder snabbt, försöker att inte störa. Skuttar tillbaka till lägenheten, äter frukost tillsammans och pussas hejdå. Bra dag!