TÄNKVÄRT

För att tömma huvudet brukar jag jobba med händerna. Måla eller plantera växter, för att det är rogivande att ha jord under naglarna och se saker växa långsamt. Medan jag planterar räknar jag veckorna och inser att det bara är åtta kvar i skolan. Herregud, kan det stämma? I två år har jag bott i Sthlm och om några veckor måste jag bestämma mig för om jag ska stanna här eller flytta tillbaka till landet? Funderar på det här med downshifting, ni känner till ordet va? Att frivilligt jobba mindre för att få mer tid till saker som får dig att må bra. Det handlar såklart inte om att sluta jobba utan om att hitta balans. Min almanacka är full med skola, jobb, möten och jag tänker på det här inlägget. Ja, varför jobbar vi tills vi stupar så att vi kan köpa pumptvålar för 200 spänn? Och varför är det sådan tabu att jobba mindre och tjäna mindre? Att gå ner i standard behöver ju inte vara ett misslyckande. Nej, var glad för det lilla du har och var inte så ängslig för vad andra ska tycka. Jag älskar den här novellen av Heinrich Böll, Nobelpristagaren ni vet. Det som gör den så fin är själva rundgången, att den rike strävar efter att komma dit den fattige redan är. Enkelhet är ibland nyckeln till välbefinnande, mindre kan faktiskt betyda mer. 
 
En turist strosar i hamnen där han möter en fattig fiskare. Det är en fin dag och fiskaren ligger tillbakalutad och njuter av stillheten och solskenet. När turisten frågar honom varför han inte är ute på havet svarar han att han redan har fångat så mycket fisk att det räcker för idag. Turisten föreslår att han borde fiska mer, så att han kan köpa sig en motor, flera båtar, en helikopter att lokalisera fiskstimmen med och öppna fiskrestaurang. Och sen? frågar fiskaren. Sen kan ni sitta här i hamnen, dåsa i solen och njuta av havet, svarar turisten. Men, säger fiskaren, det gör jag ju redan.  
 

Kommentarer
Postat av: Melissa

Skummat igenom din blogg lite, måste säga att du tar riktigt fina bilder

2016-04-14 @ 00:21:42
URL: http://lavali.blogg.se
Postat av: Ljuva Julia

Stycket ur novellen är verkligen helt otroligt träffande!! Det är som att folk tjatar på mig om att jobba heltid. Jag har råd med miina räkningar och får surt tjäna ihop till det jag verkligen vill ha, och då blir det extra kul att köpa det. Jag vill inte jobba heltid :)

Svar: Jag tänker att det handlar om att vara glad för det lilla man har, men har upptäckt att människor blir provocerade av detta. För mig handlar det inte om att sluta jobba utan om att hitta balans. :)
CJ

2016-04-14 @ 05:58:06
URL: http://ljuvajulia.se/
Postat av: Bettan

Så klokt och fint skrivet! Verkligen tänkvärt! ❤️

Svar: <3
CJ

2016-04-14 @ 09:33:35
Postat av: Miss Em'

Åååå fint :)

2016-04-14 @ 15:45:42
URL: http://wildwoodflower.blogg.se
Postat av: Jenni

Tack, för ett så fint inlägg. Jag har också haft tankarna på att är det värt att sträva mot det högre rikare i livet gällande pengar och flärd? Jag är som gladast över loppisfynd och reavaror. Eller när man får odla något eget eller bara ser människor glädjas och skrattas åt det som är enkelt, för att de har mer liv än måsten i sin vardag. Tack än en gång. En påminnelse om vad vi värderar mer än att ha nåt att bevisa. Kramar från ett regnigt norrland

Svar: Tack Jenni, kul att du gillar. :)
CJ

2016-04-18 @ 20:12:07
Postat av: Lena

Väldigt intressant inlägg. Jag jobbade tidigare 9 h/v då hade jag mycket fritid men lite pengar och snålade med att göra saker och unna mig.
Nu har jag ett extra jobb och i sommar kommer jag jobba på tre olika jobb. Då kommer jag antagligen ha mer inkomst men knappt någon fritid. Jag vill både leva och överleva.. ^^

Svar: Pussligt det där, livet. :)
CJ

2016-04-22 @ 21:28:04
Postat av: Amanda [SPONTAN]

Detta kan vara det bästa inlägg jag någonsin läst. Helt fantastiskt!

2017-05-08 @ 10:01:44
URL: http://amandajona.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback