ATT STARTA EGET

Ibland frågar ni om hur jag startade eget företag och nu är det ju typ tre år sedan så jag minns knappt, men okej;
 
 Mål. Med risk för att låta klyschig men om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll hur fort du springer. Skriv ned ditt mål, för- och nackdelar och försök att avdramatisera alla svårigheter. Tro på dig själv och våga!
 
Hämta affärsplan på almi.se. Här hittar du mallar, checklistor och annat för att kunna jobba mer detaljerat med din affärsidé. Fundera på vilken företagsform som passar bäst och formulera ett bra företagsnamn. 
 
Boka möte med arbetsförmedlingen. Jag valde att boka ett möte hos arbetsförmedlingen för att beskriva min affärsidé och samtidigt ansöka om starta-eget-bidrag, ett bidrag som du kan få om du är över 25 år och arbetslös, vilket passade mig perfekt då jag precis slutat plugga. Arbetsförmedlingen tog i sin tur tog kontakt med STARTcentrum. 
 
Möte med STARTcentrum. STARTcentrum är ett konsultföretag som jobbar med entreprenörskap. Här presenterade jag min affärsidé och budget så detaljrikt och noga som möjligt. Just budget är ju sjukt svårt eftersom det omöjligt att veta hur mycket jobb man kommer få in men man får försöka att uppskatta utifrån sin affärsplan. Och visa att du är beredd på att ta allt ansvar som kommer med att ha ett eget företag. Bokföringsprogram, en hemsida, visitkort, ett företagskonto, preliminärskatt, alla utgifter och inkomster ska redovisas, alla kvitton ska sparas... Pjuh. Jag är sämst på siffror men min kille är turligt nog revisor. 
 
Möte igen med arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen tar nu beslutet om du anses ha förusättningar för att bedriva verksamheten eller inte. Du får starta-eget-bidraget om de anser att affärsplanen håller och att du bedöms ha bra förutsättningar att driva företag. Om jag fick bidraget? Jajamen! Nu var det alltså dags att ansöka om f-skattesedel och Verksamt.se är en bra plats för det. Där gör du både namnregistrering och ansöker till skatteverket.
 
Se till att synas. När bolaget väl är registrerat är det bara att köra. Jag har fått nästan alla mina fotojobb via min blogg. Och bloggen är ju lite som ett företag den också, med den enda skillnaden att jag aldrig är ledig. Jag slutar ju inte att blogga bara för att det är kväll eller helg. Ja ni fattar. Nu har jag dock blivit sämre på att blogga och marknadsföra mig själv då företaget ligger lite på is medan jag pluggar. 
 
 Gör det du älskar, älska det du gör. Att älska sitt jobb är det bästa sättet att hålla sig motiverad. Följ din magkänsla och gör det som du älskar att göra, tänk inte på vad andra gör. Det finns ingen mall som man behöver hålla sig inom. 
 FISKEBÄCKSKIL

Det har aldrig varit enkelt för mig att ta mig från punkt a till b. Jag måste stanna överallt för att knäppa bilder på allt från solnedgångar till fåglar som flaxar. Jag älskar Fiskebäckskil, platsen där allting lutar. Älskar havet, havstrutarna som skriker, de orangea tegeltaken. Älskar hur trötta vi blir av den friska luften som doftar tång, så trötta att vi somnar på klipporna och andas i takt. Älskar miljöombytet, hav istället för sjö, den finkorniga sanden som är så vit att den bländar. Älskar att fiska krabbor med klädnypor och leta efter ostron som vi sedan äter i solnedgången. Älskar klibbigt saltvattenhår och solskydd med den där mjuka doften av kokos. Älskar salta promenader där tunna snäckskal knastrar under fötterna, jordgubbar med mjölk till frukost och iskallt citronvatten med klirrande kuber. Älskar enkelheten i att vara osminkad, att ha håret i en slarvig knut, vara obrydd och bekväm. Älskar att mailen är tyst och att veckodagar inte spelar någon roll. Vad är det idag? Onsdag? Dagarna går in i varandra men det gör ingenting. Sommar på västkusten, kanske det bästa jag vet.