ATT STARTA EGET

Ibland frågar ni om hur jag startade eget företag och nu är det ju typ tre år sedan så jag minns knappt, men okej;
 
 Mål. Med risk för att låta klyschig men om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll hur fort du springer. Skriv ned ditt mål, för- och nackdelar och försök att avdramatisera alla svårigheter. Tro på dig själv och våga!
 
Hämta affärsplan på almi.se. Här hittar du mallar, checklistor och annat för att kunna jobba mer detaljerat med din affärsidé. Fundera på vilken företagsform som passar bäst och formulera ett bra företagsnamn. 
 
Boka möte med arbetsförmedlingen. Jag valde att boka ett möte hos arbetsförmedlingen för att beskriva min affärsidé och samtidigt ansöka om starta-eget-bidrag, ett bidrag som du kan få om du är över 25 år och arbetslös, vilket passade mig perfekt då jag precis slutat plugga. Arbetsförmedlingen tog i sin tur tog kontakt med STARTcentrum. 
 
Möte med STARTcentrum. STARTcentrum är ett konsultföretag som jobbar med entreprenörskap. Här presenterade jag min affärsidé och budget så detaljrikt och noga som möjligt. Just budget är ju sjukt svårt eftersom det omöjligt att veta hur mycket jobb man kommer få in men man får försöka att uppskatta utifrån sin affärsplan. Och visa att du är beredd på att ta allt ansvar som kommer med att ha ett eget företag. Bokföringsprogram, en hemsida, visitkort, ett företagskonto, preliminärskatt, alla utgifter och inkomster ska redovisas, alla kvitton ska sparas... Pjuh. Jag är sämst på siffror men min kille är turligt nog revisor. 
 
Möte igen med arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen tar nu beslutet om du anses ha förusättningar för att bedriva verksamheten eller inte. Du får starta-eget-bidraget om de anser att affärsplanen håller och att du bedöms ha bra förutsättningar att driva företag. Om jag fick bidraget? Jajamen! Nu var det alltså dags att ansöka om f-skattesedel och Verksamt.se är en bra plats för det. Där gör du både namnregistrering och ansöker till skatteverket.
 
Se till att synas. När bolaget väl är registrerat är det bara att köra. Jag har fått nästan alla mina fotojobb via min blogg. Och bloggen är ju lite som ett företag den också, med den enda skillnaden att jag aldrig är ledig. Jag slutar ju inte att blogga bara för att det är kväll eller helg. Ja ni fattar. Nu har jag dock blivit sämre på att blogga och marknadsföra mig själv då företaget ligger lite på is medan jag pluggar. 
 
 Gör det du älskar, älska det du gör. Den sista punkten är kanske den viktigaste. Att älska sitt jobb är det bästa sättet att hålla sig motiverad. Följ din magkänsla och gör det som du älskar att göra.
 
Frågor på det? 
 BLAND BLOMMOR

Mitt förra inlägg försvann, bara sådär? Här är gårdagen summerad i två bilder. Jag vaknar tidigt av att det regnar och sen åker jag och hämtar upp min syster. Vi äter solmogna tomater i bilen och strosar runt bland blommor. Yikes på vädret förresten, juni är snart slut och jag har inte ens badat än? SMHI lovar sol på torsdag och det litar man ju på, alltid. 
 FISKEBÄCKSKIL

Det har aldrig varit enkelt för mig att ta mig från punkt a till b. Jag måste stanna överallt för att knäppa bilder på allt från solnedgångar till fåglar som flaxar. Jag älskar Fiskebäckskil, platsen där allting lutar. Älskar havet, havstrutarna som skriker, de orangea tegeltaken. Älskar hur trötta vi blir av den friska luften som doftar tång, så trötta att vi somnar på klipporna och andas i takt. Älskar miljöombytet, hav istället för sjö, den finkorniga sanden som är så vit att den bländar. Älskar att fiska krabbor med klädnypor och leta efter ostron som vi sedan äter i solnedgången. Älskar klibbigt saltvattenhår och solskydd med den där mjuka doften av kokos. Älskar salta promenader där tunna snäckskal knastrar under fötterna, jordgubbar med mjölk till frukost och iskallt citronvatten med klirrande kuber. Älskar enkelheten i att vara osminkad, att ha håret i en slarvig knut, vara obrydd och bekväm. Älskar att mailen är tyst och att veckodagar inte spelar någon roll. Vad är det idag? Onsdag? Dagarna går in i varandra men det gör ingenting. Sommar på västkusten, kanske det bästa jag vet.
 GLAD MIDSOMMAR

Glad midsommar allihop! 
 FLICKAN MED GLUGGEN

Alva, flickan med gluggen. Hon är så stor och ändå liten på samma gång. Jag knäppte den här bilden på henne när vi lekte med min sminkväska för några veckor sedan och jag gillar den. Så fin i sin enkelhet tänker jag och printar ut och ramar in. 
 
Och annars? Jag har gått mitt första år på Fotoskolan STHLM (herregud så fort det går!) och nu njuter jag av sommarlov hemma på landet. I min trädgård blommar syren, hundkexen glittrar i solen och sjön hälsar mig varje morgon. Tänk vad mycket kärlek det kan finnas till en plats. Det är fint, att veta var man har sitt hjärta menar jag. Det är så skönt att slippa stad, möten och rörelse för en stund. Jag ser verkligen fram emot att stänga in mig i några dagar, läsa böcker i soffan med katten bredvid. Att få ha näsan i hennes lockiga päls medan hon sover tungt och tassarna rycker. Livet är fint, det är det.