SKÖNHETEN OCH ODJURET

I torsdags avrundade jag en hektisk dag på skolan med ett besök till Stadsbiblioteket. Jag hade aldrig varit där förut och tänkte, precis som Elin, på den här fina scenen från Skönheten och Odjuret. För det är ju något väldigt speciellt med doften av gamla böcker, av papper som åldras. Den finns ju inte i de moderna e-böckerna, hur mycket jag än trycker näsan mot skärmen. För mig går det i perioder, att läsa, men varje gång jag öppnar en bok så slår det mig hur mycket jag har saknat det. M säger det ofta, att när han ser mig ligga i sängen med en bok, då vet han att jag mår som bäst. Stadsbiblioteket alltså, hit kommer jag tillbaka snart. 
 BEHIND THE SCENES

Onsdag och jag tappar räkningen på hur många gånger larmet ringer innan jag går upp. Idag ska fotografklassen fota stilleben och vi ska bildbehandla. Kul, tänker jag. Men först jobbar jag med bilderna på Isabella och här är en behind the scenes, som det så fint heter. 
 HÄR BOR JAG.

 Här bor jag. I en liten lägenhet på 33 kvm med högt tak, flödande dagsljus och detaljer i vilsamt grönt. Jag har bott här sedan augusti och bit för bit blir lägenheten mer och mer jag. Jag gillar att blanda gammalt med nytt men tänker att det spelar ingen roll hur mycket man jagar det perfekta hemmet med vitt och grått och marmor och fiskbensparkett. Det enda viktiga är vem som bor där i. 
 HERB RITTS PÅ FOTOGRAFISKA

Ni har väl inte missat Herb Ritts på Fotografiska? Svartvitt, kontrast och nakna kroppar. Jag var där förra veckan och beundrade hans förmåga att skala bort allt det onödiga och fokusera på renja linjer och grafisk enkelhet. För mig är han dock mest känd för att ha regisserat världens kanske vackraste musikvideo Wicked Game. Men nog om det för nu väntar sushi med min kille som fyller år. Hurra!
 WORKSPACE

Det snöar ute och jag är glad att jag inte behöver lämna soffan än på några timmar. Min kille och min syster fyller år på måndag så vi ska fira lite men annars har jag inga planer den här helgen. Skönt, tänker jag. Och vad skulle jag säga nu? Orden vill inte komma ut så jag lämnar er med en brusig bild på mitt skrivbord. Ha en fin lördag. 
 BLAND HUNDAR OCH RITPLATTOR

Den här veckan har vi workshop i skolan. Vi har fått fem bilder av fotografen Sara Arnald som har gjort markups på vad som ska fixas. Färger, fokus, hår, hud och ljusreflektioner på kläderna. Vi pratar mycket om det här med att göra modeller smalare och det är verkligen inte det bildbehandling och retusch handlar om. Det är lätt att moralisera när man pratar om retusch men det mesta handlar faktiskt om att (för att låna av min vän Elin) dämpa och ta bort saker som blir tydliga i stillbild men som ingen hade märkt av i verkligheten. Sen är det klart att det är viktigt att alla förstår när bilder är fixade, att bilderna är sagor och inte verklighet, annars uppstår såklart problematik. Hursomhelst. Ser ni hunden på bilderna? Maja heter hon och hon är helt underbar. Hon ska hänga med oss denna och nästa vecka. Bland djur och ritplattor, där är jag kanske som lyckligast. 
 VILL INTE TÄNKA FRAMÅT MEN ÄR LIVRÄDD ATT FASTNA HÄR

Det är januari och vi åker skridskor i solnedgången. Det var kallt när jag tog fram kameran och mina rörelser var långsamma. Fint med en ledig dag mitt i veckan, tycker ni inte? Ju snabbare staden är, desto mer längtar jag hem till landet. Och varje gång jag ska åka tillbaka till Sthlm blir jag sentimental, säger hejdå till huset och stryker dess väggar. Vill inte tänka framåt men är livrädd att fastna här. 
 FÖRE- OCH EFTERBILD

Hej lördag säger jag och bjuder på en före- och efterbild på min kompis son, Noah. Visst är han gullig?
 STORMEN SVEA

Sådärja. Då är vi hemma i huset igen efter ett fantastisk nyårsfirande i Sälen. Jag sitter i soffan och lyssnar på Svea, hon viner utanför mitt fönster och himlen brinner av norrsken. Jag har aldrig sett det förut och det är verkligen helt magiskt. Som ljusgröna slöjor som flammar fram och tillbaka över himlen. Otroligt. Nej nu ska jag krya ner med Kepler. Kram och godnatt!

 
NYÅR I SÄLEN

Oj vad kul vi har det här i Sälen! Om ni vill ha snö, skidåkning, höga fjälltoppar, after ski och skönt häng ska ni satsa på Sälen. Det är en studie i vitt där snön knarrar under fötterna. Kameran fick självklart följa med hit men den har mest fått vila i stugan. Idag börjar 2015 och vi var nyss iväg och köpte mat. Handla aldrig på tom mage säger jag bara. Pizza, hamburgare, godis, glass och chips följde med hem, bara sådär. Haha! Men i alla fall. Det är alltid roligt att ha ett ansikte på bloggaren man följer, inte sant? Jag är ju duktig på att vända bort huvudet när en kamera plockas fram, vilket kanske inte är det bästa när man blöggar. Kalla mig självkritisk, privat eller vad du vill, men sån är jag. Igår fastnade jag dock på bild tillsammans med mina fina systrar. Kärlek!