11 ANLEDNINGAR ATT BLI FOTOGRAF

1. Du ser det vackra i detaljer. Jag vet inte hur många gånger jag stannar upp varje dag och ser saker. Alltså verkligen ser dem. Ljus, former, färger, texturer, människor, naturen... Jag lovar, allt omkring dig ser annorlunda ut när du ser världen som fotograf. 
 
2. Du lever i nuet. Jag och min kille har alltid väldigt givande och djupa diskussioner när vi åker bil. Hem från Sälen pratade vi om varandras bästa sidor. Min kille menade att en av mina är att jag lever i nuet och jag tror att det beror på att jag är fotograf. När du fotar tänker du bara på vad du vill fånga just precis då. Det finns liksom inte utrymme att planera, dagdrömma och älta. 
 
3. Alla kan bli fotografer, ja faktiskt. Bara du brinner för det. Jag gör det för att jag vill, inte för att dra ihop till hyran eller för att betala räkningarna. Nej, bara för att det ur vilja och kärlek till min kamera. Simple as that. 
 
4. Du får en stor utmaning. Att fota handlar om så mycket mer än att rikta kameran mot någon och klicka. Det är kanske där det börjar men att bli en bra fotograf är en riktig utmaning. Du lär dig något nytt varje dag och utvecklas hela tiden. Du blir aldrig uttråkad. 
 
5. Alla ser saker annorlunda. Sätt 10 fotografer i ett rum och du får 10 olika bilder. Ditt sätt att se världen är unikt och foto låter dig dela med dig av just ditt perspektiv. Du kan utrrycka dig precis som du vill och berätta din historia. Som Edward Abbey sa: "Our job is to record, each in his own way, this world of light and shadow and time that will never come again exactly as it is today." 
 
6. Du kan hjälpa människor att se skönheten i sig själva. Skavanker är det finaste jag vet. Alltså verkligen. Fräknar, en glugg, skrattgropar, buskiga ögonbryn... För mig handlar foto om att hitta något intressant i det udda. Märkligt det där, att jag strävar efter att det jag gör ska bli perfekt, fast egentligen älskar jag när saker och ting är just inte alls perfekt. Hrm. 
 
7. Du kan resa i tiden. Ja, nästan. Bilder kan ta dig tillbaka till ett ögonblick som du upplevt och du kan komma ihåg precis vad du kände där och då. Eller så kan de ta dig tillbaka till innan du ens var född och då kan du fundera över hur andra kände. 
 
8. Du får utlopp för det kreativa. Ibland kliar det i fingrarna av skaparlust och då är det bara att plocka fram kameran. Sen kommer den bästa delen, att komma hem och börja bildbläddrandet. Det är något väldigt rofyllt med det momentet, att sitta framför datorn, begravd i bilder. Jag fullkomligt älskar det! Skapandet. Att se konsten framför sig innan den egentligen existerar, det är magiskt. 
 
9. Ingen dag är den andra lik. Ena dagen jobbar jag i soffan och andra dagen står jag i någon gränd och plåtar. På vintern flyttar jag ibland kontoret till huset i Sälen och på sommaren får datorn följa med till båten. Älskar att jag får sätta mina egna ramar och tider.
 
10. Du kan fånga de där magiska ögonblicken, ögonblick som du bara måste dokumentera. Frys dem och spara för alltid. 
 
11. Blank! Punkt elva sparade jag till er, vad tycker du är det bästa med fotografi?
 
 

Kommentarer
Postat av: angeliqe.blogg.se

Vilken fint inlägg. Så sant. För mig, på punkt elva.. För mig började det vid en tidpunkt i mitt liv där jag mådde väldigt dåligt. Kameran blev min röst till omvärlden och det har gett mig mycket. :) Utlopp för känslor och tankar som jag inte kunde berätta om. Sen dess är det alltid kameran jag packar med mig först. Min terapi! Kram fina du!

Svar: Tack, kul att du gillar. :) Stor kram!
CJ

2014-03-25 @ 06:40:35
URL: http://angeliqe.blogg.se/
Postat av: elin

Detta kan låta jättekonstigt, men något av det bästa jag vet är när man tittar i sökaren och trycker ner avtryckarrn till hälften, ser hur fokus och skärpa ändras till dit du vill ha den och sen trycker man av. Just den där lilla hundra delen när man vet att man får rn bild med bra skärpa och perfekt fokus. Det! Det är nått magiskt i känslan man får då även om det bara gäller någon hundradel :) Men lägger man ihop alla dom hundradelarna för varje bild man har tagit, då blir det flera minuter, kanske timmar :)

Svar: Inte alls konstigt Elin, bara fint. :)
CJ

2014-03-25 @ 06:52:58
URL: http://purephotos.blogg.se
Postat av: LINDSHE - svart bälte i shopping! -

åååh va fint! :D

2014-03-25 @ 09:11:50
URL: http://lindshe.blogg.se
Postat av: Tess

åh så härligt!

2014-03-25 @ 09:12:51
URL: http://theresiast.blogg.se
Postat av: angela

Gud va fina bilder du har på din blogg!

2014-03-25 @ 09:48:23
URL: http://www.nattstad.se/angelapetranovic
Postat av: Liborius

åh, håller med om att det är underbart att fota:) Själv avsätter jag inte tiden till att lära mig fullt ut, vilket är synd! :)

2014-03-25 @ 10:14:12
URL: http://liborius.se
Postat av: Amanda [SPONTAN]

Detta kan vara det bästa inlägg jag någonsin läst. Helt fantastiskt!

Svar: Men tack Amanda, vad roligt att du tycker det. :)
CJ

2014-03-25 @ 19:54:02
URL: http://spontan.blogg.se
Postat av: Lena

Punk 1 och 10 är mina favoriter. Det perfekta ögonblicket. Som man inte riktigt vet hur det ska sluta. Detaljer, åh ja. Skapa en bild med vackra färger, kontraster och former...löööve it.

2014-03-25 @ 20:10:40
URL: http://nilminii.devote.se
Postat av: melissa

herregud vad fint inlägg!! <3

2014-03-25 @ 21:38:58
URL: http://www.fribergs.com
Postat av: Felicia

åh vilket fint inlägg! började le åt flera punkter, haha - så himla sant ju! För min del är nog punkt 11 en blanding av punkt 4 och 7. Att man kan "resa tillbaka i tiden" och verkligen se hur man utvecklats :)

Svar: Tack Felicia, kul att du gillar. :)
CJ

2014-03-25 @ 23:07:15
URL: http://hardluckwoman.blogg.se
Postat av: sanna

Alltså detta var verkligen så himla bra.

2014-03-26 @ 10:29:51
URL: http://tofauti.se
Postat av: Ann Kykyri

Bra tankar!
Det jag uppskattar mest med fotograferandet, är att man ser potensial i så mycket. Oavsett om du tittar på vackra människor eller fula ankungar, så ser man alltid att det skulle platsa på bild :)

Svar: Sant!
CJ

2014-03-28 @ 07:51:49
URL: http://kykyri.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback