BREAKFAST

Ett glas juice till medan solen skiner utanför. Huset doftar apelsin och jag lyssnar på Lana Del Rey och bläddrar i House Doctor-katalogen. Här hemma har vi en långsam morgon och jag njuter av min favoritdag. Lördag. Jag vill ha dig mer än du anar.
 FIELD OF FIRE

Två höjdpunkter från min dag med Maria. Hennes barndomshem ligger alldeles intill den här fantastiska platsen och det är så fint att man dör lite. Träd som talar med vinden och den trötta vårsolen som släpar sig över åkrarna och målar hela landskapet i guld. Magiskt. Även om fokuspunkterna har hamnat lite fel så gillar jag de här bilderna. Ni också, hoppas jag. 
 11 ANLEDNINGAR ATT BLI FOTOGRAF

1. Du ser det vackra i detaljer. Jag vet inte hur många gånger jag stannar upp varje dag och ser saker. Alltså verkligen ser dem. Ljus, former, färger, texturer, människor, naturen... Jag lovar, allt omkring dig ser annorlunda ut när du ser världen som fotograf. 
 
2. Du lever i nuet. Jag och min kille har alltid väldigt givande och djupa diskussioner när vi åker bil. Hem från Sälen pratade vi om varandras bästa sidor. Min kille menade att en av mina är att jag lever i nuet och jag tror att det beror på att jag är fotograf. När du fotar tänker du bara på vad du vill fånga just precis då. Det finns liksom inte utrymme att planera, dagdrömma och älta. 
 
3. Alla kan bli fotografer, ja faktiskt. Bara du brinner för det. Jag gör det för att jag vill, inte för att dra ihop till hyran eller för att betala räkningarna. Nej, bara för att det ur vilja och kärlek till min kamera. Simple as that. 
 
4. Du får en stor utmaning. Att fota handlar om så mycket mer än att rikta kameran mot någon och klicka. Det är kanske där det börjar men att bli en bra fotograf är en riktig utmaning. Du lär dig något nytt varje dag och utvecklas hela tiden. Du blir aldrig uttråkad. 
 
5. Alla ser saker annorlunda. Sätt 10 fotografer i ett rum och du får 10 olika bilder. Ditt sätt att se världen är unikt och foto låter dig dela med dig av just ditt perspektiv. Du kan utrrycka dig precis som du vill och berätta din historia. Som Edward Abbey sa: "Our job is to record, each in his own way, this world of light and shadow and time that will never come again exactly as it is today." 
 
6. Du kan hjälpa människor att se skönheten i sig själva. Skavanker är det finaste jag vet. Alltså verkligen. Fräknar, en glugg, skrattgropar, buskiga ögonbryn... För mig handlar foto om att hitta något intressant i det udda. Märkligt det där, att jag strävar efter att det jag gör ska bli perfekt, fast egentligen älskar jag när saker och ting är just inte alls perfekt. Hrm. 
 
7. Du kan resa i tiden. Ja, nästan. Bilder kan ta dig tillbaka till ett ögonblick som du upplevt och du kan komma ihåg precis vad du kände där och då. Eller så kan de ta dig tillbaka till innan du ens var född och då kan du fundera över hur andra kände. 
 
8. Du får utlopp för det kreativa. Ibland kliar det i fingrarna av skaparlust och då är det bara att plocka fram kameran. Sen kommer den bästa delen, att komma hem och börja bildbläddrandet. Det är något väldigt rofyllt med det momentet, att sitta framför datorn, begravd i bilder. Jag fullkomligt älskar det! Skapandet. Att se konsten framför sig innan den egentligen existerar, det är magiskt. 
 
9. Ingen dag är den andra lik. Ena dagen jobbar jag i soffan och andra dagen står jag i någon gränd och plåtar. På vintern flyttar jag ibland kontoret till huset i Sälen och på sommaren får datorn följa med till båten. Älskar att jag får sätta mina egna ramar och tider.
 
10. Du kan fånga de där magiska ögonblicken, ögonblick som du bara måste dokumentera. Frys dem och spara för alltid. 
 
11. Blank! Punkt elva sparade jag till er, vad tycker du är det bästa med fotografi?
 
 WEEK END

Och så var helgen snart slut men vi är fortfarande kvar i Sälen och jag njuter av friska vindar. Talk soon!
 MITT HEM DE NÄRMASTE DAGARNA

Ord känns lite överflödiga till dessa bilder men jag kan väl tillägga att vi har det underbart här i fjällen. Vi har hunnit med både slalom och längdskidor idag, pjuh! Då förstår ni varför jag har varit life off idag va? Jag är alldeles för upptagen med att njuta av livet. Ni vet, det riktiga livet utanför den här skärmen. Svårt det där, att hitta en balans. Jag ska skärpa mig. Snart. 
 RAW BEAUTY

Jag älskar Jena Goldsack. Mycket för hennes fantastiska ögonbryn men mest för att hon inte gömmer sitt ansikte bakom lager av smink. Hon är verkligen en naturlig skönhet. Jag skulle beskriva henne som en blandning av en ung Brooke Shields, Bambi Northwood-Blyth och Natalia Vodianova. Jag dör vad vacker hon är! Det var ungefär bara det jag ville säga just nu. Hepp!
 7 SAKER NI KANSKE INTE VISSTE OM MIG:

1. Jag deltar inte ofta i tävlingar men när jag gör det vinner jag. Inte alltid såklart, men ofta. Har genom åren kammat hem lyxiga presentkort på allt från Loka Brunn till Granit, vunnit en Canon EOS 600D och Nikon Coolpix, fått en transport med Snickersbarer, vilket gjorde att jag gick upp typ 10 kg, haha. Senaste vinsten var fem rullar tapet som min mamma ska få. Mitt gamla barnrum ska förvandlas till en walk in-closet och de här tapeterna i kungligt blått med fåglar, fjärilar och blommor kommer passa fint där. Som att kasta in våren i ett rum, tänker jag. Och just det, på tal om tävlingar så är det du, Hilda, som vann min senaste tävling. Grattis!
 
2. När jag träffade min kille var jag tydlig med att jag aldrig vill ha barn och om han ville ha det så var jag helt klart fel val. Och idag, tio år senare, känner jag fortfarande likadant. Men livet är inte hugget i sten och jag vet ju inte hur jag känner om några år.
 
3. Jag har aldrig varit någon som söker framgång. Provocerande va? Folk blir så nervösa när man inte följer mallen. Självklart vill jag satsa på foto och blir glad att så många tycker att jag är bra på det jag gör, men det viktigaste för mig är inte att tjäna pengar och få stora jobb utan att få göra det jag älskar. Inspireras dock av människor som brinner för något så starkt att man ser passionen lysa i deras ögon när de talar om den sak de älskar. Önskar ibland att jag var lika driven som min lillayster Elli, hon inspirerar mig. 
 
4. Mitt höger öga är mindre än det vänstra.
 
 5. Jag är jäkligt mörkrädd men tycker ändå att det är en förträfflig idé att kolla på läskiga filmer då och då. Jag kan inte riktigt ta konsekvenserna efteråt och blir paranoid. Börjar dubbelkolla att dörren verkligen är låst och sådär håller jag på. Jag är 29 år (29!) och är så mörkrädd att jag faktiskt har ett basebollträ bredvid sängen. Det är ganska illa. 
 
6. Jag har telefonfobi. Eller nej, kanske inte, men jag låter ofta bli att svara i telefon. Jag föredrar helt klart sms - kort och koncist. Min relation till telefoner är att avhandla ärenden, det känner alla mina nära och kära till. Stört beteende? Kanske. 
 
7. Jag påverkas ofta av andra människors sinnesstämning, lägger märkte till de små detaljerna i min omgivning som andra kanske inte uppfattar. Allas problem, ångest, tankar och känslor fäster på mig som magneter. Jag blir dock bättre och bättre på att tänka på om problemet verkligen är mitt eller om det faktiskt tillhör någon annan från början. Då kan det stanna kvar där. 
 NEAVE BOZORGI

Känslan när man springer på guldkorn på nätet, som fotografen Neave Bozorgis portfolio. Det finns mängder med inspiration att hämta där som kickar igång kreativiteten. Jag känner hur den rör sig inne i magen igen. Äntligen! Det behövs efter den här gråa vintern.
 FUR REAL

De här bilderna tog jag med mobilkameran tidigt imorse. Min lilla tjej som sover bredvid med ryckiga tassar och fladdrande morrhår. Idag har vi lördag mitt i veckan. Ni förstår, min kille jobbar hemma och då vaknar jag till kokande ägg och nymalet kaffe. Hurra!